Inleiding
Iedereen heeft wel eens schermen gezien, vooral in films kan een schermscene voorkomen. Een heel enkele keer is op televisie ook een schermwedstrijd te zien. Meestal betreft het dan vaak een samenvatting. Voor de kijker is het spel dan moeilijk te volgen. Diegenen die de schermsport actief beoefenen weten echter dat het schermen een mooie sport is. Voor degenen die meer willen weten, met name degenen die willen beginnen met schermen, is deze informatie bedoeld.

 

Even voorstellen: schermvereniging Axionikos 

Schermvereniging Axionikos is omstreeks oktober 1963 door de heer Banser opgericht. Vanaf de oprichting is hij de maître van de vereniging. De maître kan men beschouwen als de trainer van de vereniging.
De vereniging bestaat momenteel uit ongeveer 16 leden. De leden zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Zowel oud als jong houdt zich binnen onze vereniging bezig met schermen. Op dit moment gaat het voornamelijk om het recreatief beoefenen van de schermsport. Incidenteel wordt ook deel genomen aan schermtoernooien. Wekelijks is er een schermavond en wel op de dinsdagavond vanaf 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur. In de maanden juli en augustus is er geen schermen. Alle mogelijke wapens worden binnen onze vereniging beoefend: floret, sabel en degen. De oefenlocatie is de gymzaal bij basisschool St. Martinus, De Doom 11 in Heerlen.

De maandelijkse contributie bedraagt  € 15,00 voor alle leden. Voor de maanden juli en augustus is geen contributie verschuldigd omdat er dan ook geen schermen is.

De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS). Vaste leden worden jaarlijks aangemeld bij de bond. Zij ontvangen dan per kwartaal het blad “Touché”. Tevens zijn zij dan verzekerd voor eventuele aansprakelijkheid voortvloeiend uit het beoefenen van de schermsport. De jaarlijkse contributie van de KNAS bedraagt voor 2009 € 21,00 voor leden tot en met 20 jaar en € 42,00 voor leden van 21 jaar en ouder.

 

Beginners

Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan de schermsport, krijgen in het begin begeleiding van de maître. Tevens worden er dan schermspullen ter beschikking gesteld door de vereniging. Beginners krijgen zo de mogelijkheid om de sport te leren zonder dat zij verplicht zijn allerlei materialen aan te schaffen. Pas als men besluit serieus verder te willen gaan, dient men eigen materiaal aan te schaffen.

De beginner dient wel het volgende zelf mee te nemen: sportschoenen voor binnengebruik, trainingsbroek en een handschoen als bescherming voor de hand waarmee men schermt.

Binnen de schermsport zijn er drie wapens: de floret, de sabel en de degen. De meeste leden beginnen met floret en kiezen op een later tijdstip ook voor sabel en/of degen.

Aanschaf materiaal

Omdat er bij schermen wapens worden gebruikt, is bescherming noodzakelijk. De standaarduitrusting van een schermer bestaat uit een masker, vest, handschoen en broek. Deze uitrustingsstukken moeten aan strenge regels voldoen. De vesten en broeken zijn dan ook allemaal gemaakt van speciale zeer dicht geweven kunststoffen en vaak zit er ook kevlar in verwerkt. Kevlar wordt ook gebruikt voor kogelwerende vesten. De nieuwe scherm uitrustingen bevatten i.p.v. Kevlar Dynema waardoor de dichtheid van de kleding nog beter is geworden. Door het gebruik van materialen die aan strenge eisen voldoen, komt een ongeluk met wapens nagenoeg nooit voor.

Zodra men beslist om de schermsport serieus te gaan beoefenen, dient men de volgende  spullen aan te schaffen:

·        Sportschoenen (hoeven niet perse schermschoenen te zijn, bij voorkeur wit)

·        Schermvest

·        Schermbroek

·        Schermkousen

·        Schermmasker

·        Handschoen

·        Floret

·        Sabel

·        Degen met een bijbehorende fille de corps

·        Borstbeschermers (geldt alleen voor vrouwelijke leden)

 

Alvorens een en ander aan te schaffen adviseren wij om hierover eerst informatie vooraf in te winnen bij schermers die al geruime tijd lid zijn.